tiistai 22. maaliskuuta 2016

Kevät suorastaan vaatii tulppaaneja

Tulppaanit tölkissä

Ihan pitkästä aikaa oikealla kameralla kuvattu kuva. Vein tämän tulppaaniasetelman hangelle. Olihan hankikantokeli. 1/320, f11 ISO 200. teleobjektiivi käytössä.

Tässä on Riihimäen lasin Ilves-tölkki, jonka sisälle asettelin tulppaanit myötäpäivään kiertämään. Ne notkistuvat kummasti kun antaa niiden näivettyä. Liiat lehdet kannattaa ottaa pois. Sitten nestejännitys on niistä kadonnut, katkaistaan tyvet pois. Vino imupinta on parempi. Tulppaanit asetellaan astiaan. Tulppaani venyy helposti mittaa, jos se saa reilusti vettä. Pohjalle riittää siis noin sentin verran vettä.

Tämä asetelma on parhaimmillaan kylmässä paikassa. Sisätiloissa se saattaa hujahtaa hetkessä ulos tölkistä.

sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Lumipallosta esiin kuoriutui yllätys

Loch Nessin merihirviö




Lumipallotekniikka on ihan eri juttu. Ehkä jopa luovempi. Loch nessin merihirviö löytyi aika paksusta hangesta.

Lumikuutti

Lumimursu
Syksyn ensimmäisistä lumista on vain pikku kuutin tai norpan rakennustarpeiksi.

Porovaljakko vetää rekeä
Yhtenä joulunaikana pihaan ajaa karautti tämä porovaljakko. Joulupukki oli jo ehtinyt lahjoineen lähteä.
Muumeja säikytellyt mörkö
Tämä mörkö oli synkeä ilmestys. Korkeutta oli reilusti yli metri. Tämä näkyi kauas. ainakin sadan metrin päähän.

Hattivatti
Tämä hattivatti päättää tämän lumirakennussarjan. Mukavia lumirakennuskelejä kaikille lukijoille. Kannattaa ottaa kuva juuri valmistuneesta rakennelmasta. Ilmastonmuutoksen armoilla tässä kuitenkin mennään.

torstai 10. maaliskuuta 2016

Lumilyhtyjä ja muita rakennelmia

Lumiveistostekniikalla muotin avulla rakentaen saimme aikaan palikan, josta muotoutui ensin moderni lumilyhty. Se sai sisälle led-valot.

Ensimmäinen lumilyhty, prototyyppi
Kuusi laatikollista punnersimme siis pinoon. Kaiversimme aihion koloja täyteen. Lopulta se muistutti emmentalia. Koska tämä oli moderni, valaistus toteutettiin led-tekniikalla.


Aina vaan isompaa on yritettävä
Seuraavana vuonna piti tehdä vielä isompi. Tässä on jo 8 laatikollista päällekkäin. Jakkara oli jo apuna, sillä yhden laatikollisen paksuus on 30 cm. Reiät kaiversimme siten, että niistä ei näy läpi.


Iglu oli tavoitteena
Iglua yritimme tehdä yhtenä vuonna, mutta pakkasjakso ja lumipyryt hautasivat haaveen.


Keskimmäinen hakee vielä ideaa
 Toissa vuonna oli ensin kolme aihiota. Laitimmaisista tuli lumilyhtyjä ja keskimmäinen mietitytti pitkään.


Delfiini siitä sitten putkahti ilmoille

Delfiini suorastaan vaati päästä esiin. Pakkasjakso kesti toista kuukautta, samoin nämä talviset teokset.

Naapurin pihaan styrox-kylmälaukun avulla valettu linna

Tänään ilmestyi tällainen linnoitus pihaan. Kulmissa on kolot lyhtyjä varten. Naapuri sanoi tätä rapatuksi linnaksi. 


Lopuksi vielä yksi vinkki. Säätiedotuksista ei aina tiedä. Saattaa sataa koko yön vettä ja teokset turmeltuvat yhdessä yössä. Kannattaa siis ottaa valokuva. Neuvoksi teille innokkaille monen kaatuneen lumilyhdyn kokemuksella.

tiistai 8. maaliskuuta 2016

Lumenveistotekniikkaa

Tukeva muotti, lumensiirtotyökalu ja muotoiluväline
Tässä on perustyökalut. Orthexin Grande Box on osoittautunut lujaksi, mittansa pitäväksi muotiksi. Tavallinen lumilapio ja Fiskarsin istutuskauha. Vatupassi on kaltevalla pihalla myös paikallaan.

Silloin kun on suojakeli ja seuraavaksi yöksi on luvassa pakkasta, on aika tarttua toimeen. Aluksi tasoitetaan rakennelman pohja.


Eero Väänäsen mainio teos Lumilinnojen ym. lumirakennelmien rakennusoppi varttuneille lapsille esittää hyviä näkökulmia sijoittamispaikan valintaan: näkyvyys, ilmansuunnat ja sijainti teihin ja polkuihin nähden. Ei siis sinne minne aurinko paistaa ja lauha tuuli puhaltaa.

Laatikko tampataan tiiviiksi ja pinta tasoitetaan

Lunta lapioidaan laatikkoon. Tasapohjaisilla kengillä tampataan lumi tiiviiksi. Tässä tamppaajan ylipaino on vain hyväksi! Lopuksi tasataan pinta lapiolla.

Muotti kumotaan tasaiselle alustalle
Roteva heilautus ja laatikko ympäri. Laatikon pohjaa taputellaan, jotta lumipalikka irtoa helpommin. Kahvan reiät puhdistetaan lumesta.

Lumipalikat pinotaan päällekkäin.

Sama uudelleen. Tässä vaiheessa on hyvä olla tarkkana, että palikat osuvat oikealle kohdalle. Täysi laatikko painaa aika paljon. Kyllä tämä työstä käy.

Lumenveistoaihio on jo melkein valmis
Lumenveistoaihio on jo viimeistelyä vaille valmis. Saumat tasoitetaan vielä niin, että palikka on yhtenäinen ilman rakosia.

Yksityiskohtia voi kaivaa erilaisilla kauhoilla
  Lasten hiekkalaatikon kauhat ja puutarhan istutuskauhat sopivat viimeistelyyn.



sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Lumivalkoisia rakennelmia

Muutama talvi sitten ostin Suomen käsityön museosta Eero Väänäsen Lumilinnojen ym. lumirakennelmien rakennusoppi varttuneille lapsille -kirjan. Siinä kerrottiin perusteet lumirakentamiseen mm. muotin avulla.

Esimerkiksi jatkuva valu toimi tosi hyvin. Minulla oli käytössä sisältä muovipintainen iso pahvilaatikko. Olisikohan ollut pölynimurin tai mikroaaltouunin laatikko. Nostin laatikon lumelle ja lapioin suojalunta sisään. Lumi on tampattava todella tiiviiksi. Muottia nostetaan ylöspäin aina kerroksen valmistuessa.

Tällä tavalla sain aikaan kuution. No olkoon menneeksi. Noin 80 x 80 cm ja korkeutta oli reilu metri. Tästä kimpaleesta veistimme jäniksen pihan rusakoita karkottamaan.

Tästä kehitimme sitten seuraavana talvena uuden tavan toimia. Tämä on insinöörin vapaa-ajan virkistystä.