tiistai 8. maaliskuuta 2016

Lumenveistotekniikkaa

Tukeva muotti, lumensiirtotyökalu ja muotoiluväline
Tässä on perustyökalut. Orthexin Grande Box on osoittautunut lujaksi, mittansa pitäväksi muotiksi. Tavallinen lumilapio ja Fiskarsin istutuskauha. Vatupassi on kaltevalla pihalla myös paikallaan.

Silloin kun on suojakeli ja seuraavaksi yöksi on luvassa pakkasta, on aika tarttua toimeen. Aluksi tasoitetaan rakennelman pohja.


Eero Väänäsen mainio teos Lumilinnojen ym. lumirakennelmien rakennusoppi varttuneille lapsille esittää hyviä näkökulmia sijoittamispaikan valintaan: näkyvyys, ilmansuunnat ja sijainti teihin ja polkuihin nähden. Ei siis sinne minne aurinko paistaa ja lauha tuuli puhaltaa.

Laatikko tampataan tiiviiksi ja pinta tasoitetaan

Lunta lapioidaan laatikkoon. Tasapohjaisilla kengillä tampataan lumi tiiviiksi. Tässä tamppaajan ylipaino on vain hyväksi! Lopuksi tasataan pinta lapiolla.

Muotti kumotaan tasaiselle alustalle
Roteva heilautus ja laatikko ympäri. Laatikon pohjaa taputellaan, jotta lumipalikka irtoa helpommin. Kahvan reiät puhdistetaan lumesta.

Lumipalikat pinotaan päällekkäin.

Sama uudelleen. Tässä vaiheessa on hyvä olla tarkkana, että palikat osuvat oikealle kohdalle. Täysi laatikko painaa aika paljon. Kyllä tämä työstä käy.

Lumenveistoaihio on jo melkein valmis
Lumenveistoaihio on jo viimeistelyä vaille valmis. Saumat tasoitetaan vielä niin, että palikka on yhtenäinen ilman rakosia.

Yksityiskohtia voi kaivaa erilaisilla kauhoilla
  Lasten hiekkalaatikon kauhat ja puutarhan istutuskauhat sopivat viimeistelyyn.1 kommentti:

  1. Hyviä ideoita. Lumi on myös minun suosikkejani. Valitettavasti sitä on viime vuosina ollut harvoin tarjolla.

    VastaaPoista