torstai 12. tammikuuta 2017

Rippimekon tarina: keltainen ja valkoinen

Sain joulun välipäivien aikaan piirustuksen: tällaisen mekon haluaisin. Mekko oli valkoinen ja vyötäröllä, toisella sivulla oli pieniä sinisiä kukkakoristeita.

Huhtikuussa rupesin jo ehdottelemaan josko tekisimme siitä harjoituskappaleen. Halusin välttää tilanteen, että juhlat ovat jo ensi viikolla ja mekon valmistumisessa suuria ongelmia - ja kaupoista kaikki sopivat ja mieleiset loppu. Eurokankaasta etsimme suunnitelman mukaiset kankaat, mutta eri värisinä. Olipa hyvä, että ompelimme harjoituskappaleen! Kangasvalinta aiheutti ongelmia kaavan jäljentämiseen ja ompeluun. Materiaalina oli nimittäin sifonki päälle ja satiini vuoriksi. Molemmat olivat todella luikeroita jo kaavoja piirtäessä. Lisäksi yläosa päätettiin muotoilla tyköistuvaksi, joten muotolaskosten olisi pitänyt osua kohdikkain. Sifonki oli niin läpinäkyvää, että eri kohdilla olevat satiinin muotolaskokset häiritsivät liikaa.

Kaavana oli Jukka Rintalan pikkumusta kotelomekko, jonka alaosaa muokattiin viistoksi.

Keltainen harjoitusmekko vyö asusteena

Päästiin kesäkuuhun ja päätimme Eurokankaan myyjän suosituksesta valita kankaiksi puuvillasatiinin sekä morsiussifongin. Sifonki oli valkoisempaa ja tukevampaa kuin perinteiset sifongit. Kaavaa muokattiin. Hihan yläosaa suoristettiin ja kaula-aukkoa hiukan kavennettiin sivuilta.

Jukka Rintalan erikoiset kaartuvat muotolaskokset
Muotolaskoksia oli neulattava tiuhasti

Yläosan päälli- ja vuoriosat sekä helman vuori ommeltiin puuvillasatiinista ja helmaan rypytettiin päälle kaksinkertainen sifonkikerros.

Entä sitten kukat? Valmiita kukkia etsimme. Eipä vaan löytynyt kukkia, ei edes sopivan väristä pitsikangasta. Varastoista löytyi yksi valkoinen pitsikangas, jonka kukat tytär sitten töpötteli kangasväreillä. Kangaspalan lehdet värjättiin sävyyn sopiviksi. Kukat ja lehdykät tytär leikkasi irti ja sommitteli paikoilleen. Kun niiden paikat asettuivat, kiinnitin ne liimaharsopalasilla ja lopuksi ommellen pienin pistoin. Sävy sävyyn- sopivat Swarovski-strassit löytyivät alemana tanssitarvikeliikkeestä Palokasta. Ne poimittiin kätevän mehilaisvahakynän avulla.

Etupuolen kylkeen kiinnitetyt kukat

Swarovski-strassit valittiin valtavasta valikoimasta sävy sävyyn
Tässä on lopputulos. Juhlittava oli mekkoonsa tyytyväinen ja juhlat mukavat. Kiitos kaikille juhliin osallistuneille.
Mekko etupuolelta. Koristekukkia on vain toisella kyljellä.

Koristekukat jatkuvat myös sifongin puolelle.
4 kommenttia:

 1. Upea mekko! Oli tosi mukava lukea sen vaiheista :)

  VastaaPoista
 2. Mekko on upea, olet taitava ompelija. Minulta olisi jäänyt "luikerokankaista" moinen ilmestys tekemättä. Kukatkin tosi kekseliäästi ideoitu mekkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amalia, kiitos kommentistasi. Yhdessä teimme nämä mekot. Varsinkin ensimmäinen oli aika kasvattava kokemus molemmille. :)

   Poista