keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Timanttihimmeli

Itsetehty himmeli luo joulun
Modernit himmelit
Suomen käsityön museo tarjoaa vielä pari kertaa kaikelle kansalle ilmaisia työpajoja, jotka liittyvät meneillään olevaan Käsityö elämässä -näyttelyyn. Olohuoneessa voi kuitenkin tehdä käsitöitä joka päivä aukioloaikoina.

Tyttären ja naapurin rouvan kanssa olimme tänään rakentamassa himmeleitä. Materiaalina oli paperiset pillit, puuvillalanka sekä puuhelmet. Tunnelma pajassa oli harras, keskittynyt ja innostunut. Aluksi koko työ oli kaaoksen hallintaa. Pillit sojottivat sikin sokin. Puolivälissä muoto alkoi kummasti hahmottua. Tai sitten ei. Oikeanpuolimmaisesta piti tulla rakenteeltaan samanlainen kuin vasemmanpuoleinen, mutta luovuuskohtaus iski kesken kaiken. Siitä tuli dynaaminen himmeli. Se muuttaa muotoaan levätessään tasolla. Ylösalaisin ripustettuna se muistuttaa timanttia. Jokaisen rakentajan himmelistä tuli erilainen.

Ajankulu unohtui täysin ja saunaanmeno sai odottaa. Malleja selasimme Eija Kosken Himmeli-kirjasta. Sieltä löytyy malleja vaativille sekä noviiseille. Lämpimästi suosittelen himmelien kokoamista kaiken kiireen keskelle arkea rauhoittamaan.

2 kommenttia:

  1. Eipä ole tullut himmeleitä rakenneltua sitten lapsuusvuosien, silloin isän kanssa niitä väkertelin. Muistelen, että aika vaikeaa se oli, mutta silti voisi joskus kokeilla uudelleen...

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista Amalia! Aloita vaikka tuosta mustasta peruskuutiosta. Tee ensin yksi neliö, solmi kiinni. Samalla langalla toinen neliö ja solmi kiinni neliöksi sekä kiinni ensimmäiseen neliöön. Kiinni alakulmat kiinni toisiinsa. Ota uusi lanka ja kierrä kehä. Siis yksi pätkä & kiinnitys nurkkaan, seuraava pätkä ja kiinnitys nurkkaan. Lopuksi voit lisätä esim. puuhelmiä tai tupsuja nurkkiin. Timanttihimmeliin tulee vielä ulkonevaan kehään kulmiin jotain roikkuvaa. Pohjakolmioon tulee jotain vielä penempää roikkuvaa. Oli kiire saunaan tuolta reissulta. :)

    VastaaPoista