tiistai 16. syyskuuta 2014

Heijastin yhdistää

Heijastin yhdistyksen jäsenille

Tällä hetkellä työn alla on tällainen tilaus. Tilaaja on Maanpuolustusnaisten Liiton Keski-Suomen piiri ry .

Lounaspöydän keskusteluista lähti liikkeelle tämä työ. Ruuan lomassa voi siis syntyä luovia ajatuksia. Suunnittelun pohjana on Vilkku-heijastin, jossa on paljon samaa. Se on sydämenmuotoinen, mutta huovan värejä on liki 20 erilaista. Vetoketju kiertää myös sen reunaa.

Tämän heijastimen väritys haettiin yhdistyksen logosta. Pellavankukka keskimmäisenä määräsi huovan värityksen. Logo on brodeerattu huopaan ja kääntöpuolella on kestävä ja huippulaatuinen 3M Scotchlite heijastinkangas. Huopa on keskisuomalaista huopaa ja reunan vetoketju on aitoa 60-luvun vetoketjua.

Huhtikuussa piirtelin ensimmäistä ideaa. Toukokuussa etsin menetelmää, jolla tämä valmistuisi. Ennen kesää ensimmäinen tarjokas lähti kokoukseen hyväksyttäväksi. Heinäkuussa tarkensimme mallia yhdessä tilaajan edustajan, Eilan, kanssa helteisenä päivänä. Elokuussa oli vielä materiaalivirtojen kanssa puuhaa sekä kovasti brodeeraajan kanssa työtä. 10 versiota piti niitäkin kokeilla ennen kuin hyväksyttävä malli hioutui. Puoli vuotta siis menee tuotekehittelystä markkinoille.

Tämä heijastin virkistää laukkua, heiluu hihansuussa arjessa ja juhlassa. Se kertoo samalla, että olen "meidän yhdistyksemme" jäsen eli on yhdistävä tekijä.


tiistai 9. syyskuuta 2014

Pakkasentorjuntakaksikko eli lapaset

Mikkelin Kenkäverossa oli kesällä esillä jokaiselle sopiva lapasmalli. Pitkin viime talvea ihmiset ovat saaneet lähettää lapasia Kenkäveron kesän näyttelyyn. Kyllä niitä olikin siellä paljon. Osa niistä oli vain näyttelyssä. Loput myydään Taitoshopeissa ja tuotolla tarjotaan oppilaspaikkoja käsityökouluihin.

Tekniikkaa ei rajattu mitenkään vaan sai neuloa, virkata tai tehdä neulakintaan tai kehitellä itse oman tekniikkansa. Kirjoneuleet neulottiin ennen useilla eri langoilla silmukoita laskien. Uusilla värjätyillä langoilla neulottaessa kuvio muotoutuu yllättäen.

Lapasen ei tarvinnut olla uusi vaan myös vintin kätköistä löytyneet kelpuutettiin.

Mieleen jäivät erityisesti eläinkuvioiset kirjoneulemallit.

Hämmästyttäviä kuviointeja kirjoneulelapasissa


Lapasiin liittyi monenlaisia tarinoita.



"Pojanpoika loukkasi kätensä luisteluonnettomuudessa ja käsi kipsattiin. Mummi neuloi kipsikäteen isomman lapasen" (Leena Vallenius). "Mummo opetti kintaan teon ollessani 12-vuotias. Nyt 60 vuoden jälkeen vanha taito tuli esiin muutaman oppitunnin jälkeen. (Reetta-Maija Paavilainen)

Suomikintaat 1952 olympialaisiin

Suomikintaat (olympiakintaat) Tämän mallisilla kintailla on voitettu kolmas sija Omin käsin -lehden 1951 järjestämässä matkamuistokilpailussa vuoden 1952 Helsingin kesäolympialaisiin. (Leena Kokko, Mikkeli)


Juhlakkaita lapasia

Vaaleita lapasia pidettiin vain pyhinä. Näissä lapasissa esiteltiin myös taidokkuutta. Ne neulottiin usein ohuemmasta villalangasta.

Monenlaisia kirjavia ja kuvioilla koristeltuja lapasia

Näistä haluaisin kokeilla muutamia malleja.

Löydätkö sittenkin oman suosikkisi näistä?
Värikkäitä taidonnäytteitä


Herra Heinämäen lato-orkesterin mainio laulu Lapanen & Lapanen (levyllä Nyree näkkäri) kertoo ja kuvailee tämän kansanperinneasusteen monet käyttötarkoitukset.