maanantai 9. elokuuta 2021

Räsymatto on elämä

 

Sukuni naiset ovat aina nostaneet tupaan kangaspuut joulun mentyä. Pääsiäiseen mennessä loimeen oli kudottuna tupaan uudet pitkät matot. Mattoja ei kudottu vuosittain, kyllä puissa kudottiin muutakin.

Suomen käsityön museo on värikylläinen näyttely suunnittelija ja taiteilija Eija Rasinmäen Finarte tuotannosta. Valitettavasti värejä on vaikea saada valokuviin oikeina. Kannattaa siis käydä paikan päällä kokemassa. Näyttely on avoinna vielä 23.8.2021 asti.


 

Tässä muutamia Eija Rasinmäen mietteitä suorina lainauksina esittelykierrokselta 8.5.2021.

Vaikeinta on kutoa yksinkertainen matto. Siinä joutuu niin paljon karsimaan ideoita. Ihan yksiväristäkään ei voi tehdä. Lopuksi kiteytyy se olennainen.

 

Suurlähettiläs tilasi matot Suomen Suurlähetystöön New Yorkiin. Minulla oli villalangat ja aloin sitä kutomaan ilman mallia. Siinä työn edetessä malli asettui kohdilleen. Näin syntyi Marjatan laulu -matto.

 

Sisämaassa maton kuuluu olla metsän vieressä vihreä ja meren rannassa sininen. Ikään kuin se maisema jatkuisi sisällä.

Kyllä iso matto sopii hyvin pieneenkin tilaan. Se saa pienen tilan näyttämään suurelta.

Laatumatto kestää aikaa.

 


Pelkällä suunnittelulla matto ei valmistu, vaan tarvitaan myös hyvä värisilmäinen kutoja.

Uutta kehittelyä: Bauhaus-matossa oli polypropyleeniä loimena, koska kude oli niin mahdottoman paksua.


kuvassa: Merenrantamatot, joissa toinen pää on erivärinen.

Mietin miksi maton päiden pitäisi olla samanlaisia. Siitä syntyi tämä. Se ikään kuin tuo meren sisätiloihin.


Ajatus uudesta sidostyypistä syntyi Portugalissa kylmistä laattalattioista. Nanopintainen villapunos, jonka sisällä on polyeteeninauha. Nanopintaisuus = likaa hylkivä. Matto on lämpöä eristävä ja akustoiva.


Värit ovat sellainen herättäjä. Siitä värimaailmasta mikä siellä on, niin siitä voidaan luoda jokin elävä taideteos. Se on mielettömän suuri ihme, että kuinka voi olla niin hauskaa tehdä eloon se materiaali.

 

 Mä asetun siihen mun pajaani ja mun alasimeni ääreen eli alan takomaan sitä taideteosta. Mä taon tavallaan kun mä lyön sitä koneella kiinni ja katselen ne värit ja sommittelen sormissa ne värit yhteen. Sit mä annan sen tavallaan itse syntyä. Loimilangat on juuri elämämme pituisia, joka täyttyy kutomalla ajatuksemme, tekomme ja unelmamme sillä voimalla minkä olemme saaneet syntymälahjana.

Kursivoidut ovat lainauksia videosta Design Eija Rasinmäki käsinkudottu elämä, Calcus.com 2021

Kuvassa taiteilijan kädet