sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Katiskasta aarteita

Bilteman katiskaverkko on oivallinen materiaali askarteluun. Se on sopivan notkeata ja helppoa leikata. Vaikea on muuten kuvitella sitä oikean katiskan valmistamiseen. Sen verran on taipuisaa, että kun ahven törmää verkkoon, on silmukka mutkalla.

Selkeä näkemys oli kartion muodosta. Leikkasin siis verkosta hohtimilla (sivuleikkurit voisi olla paremmat!) kolmion, jossa ehjä reuna tuli kartion pohjaksi, siis pöytää vasten. Taittelin verkkoa, jotta oikea kartiomuoto löytyi. Taivuttelin reunat toisiinsa kiinni ehjäksi pinnaksi. Sen jälkeen verkkoa oli helppoa muotoilla silmiä venyttämällä pidemmiksi tai rutistamalla toisinpäin.

Selkeä visio oli myös pitkästä pöytäkoristeesta. Mitta on noin 20 cm x 150 cm. Ajatuksena oli mutkitteleva muoto, joka kaareutuu pienten lasimaljojen päälle. Lasimaljoihin tulisi vettä. Katiskan läpi niihin tulisi lyhyitä eläviä ruusuja. Ruusut kuitenkin tuoksuivat liikaa, joten sen idean hylkäsin. Pitkä verkkokoriste kuitenkin valmistui ja oli juhlapöydässä. Kuvassa näkyy lasimaljaidea, kun tarkkaan katsoo.

Seuraava oli vuorossa kranssi. Kranssia kokeilin taivuttaa edellisen ylijäämäreunasta. Huomasin, että näinpäin kranssi ei taivu, joten siitä tuli iso reunus, jonka laidan taivutin sisäpuolelle. Pieni reunapala taipui ikäänkuin kopaksi, joka löysi paikkansa lautasliinatelineenä.

Kranssia varten leikkasin n. 30 cm palan verkosta poikkipäin.Näinpäin kranssi muotoutuu pyöreäksi kuin itsestään. Sisäkaarteeseen asettuu sauma. Ehjät päädyt kiiinnitin langalla. Näitä tein samalla kaksin kappalein.

Katiskakartio on monikäyttöinen koriste
Katiskakartio taivuteltuna

Katiskan monta muotoa
Kaikki muotoilemani katiskat


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti